Многостранният  талант на Николай Рьорих е сравним по своето величие

...
Многостранният  талант на Николай Рьорих е сравним по своето величие
Коментари Харесай

Само нищожествата имат лек път ~ Николай РЬОРИХ

Многостранният  гений на Николай Рьорих е съпоставим по своето великолепие единствено с титаните от епохата на Ренесанса.

Поет, публицист, археолог, държавник, мъдрец, мистик – Николай Рьорих е всичко това, само че и художник. Някои го назовават просветник, а мнозина имат вяра, че картините му имат хипнотично лъчение.

Печели няколко номинации за Нобелова премия. Негова е заслугата за по този начин нареченият Пакт Рьорих, който е признат от закона на Съединени американски щати и множеството страни-членки на Пан-американския съюз през април 1935 година Това е Договор за защита на художествените и научни институции и исторически монументи, който е интернационален контракт за протекция на паметниците на културата, подписан в кабинета на президента на Съединени американски щати Франклин Рузвелт. За разлика от предшестващите и последващите интернационалните контракти в отбрана на културата, Пактът Рьорих единствен регламентира отбраната на културното завещание както по време на война, по този начин и в спокойно време.

През 1897 година Рьорих приключва Петербургската художествена академия. Дипломната му картина " Вестоносец "  е изплатена от известния колекционер на съветско изкуство П.М. Третяков. Известният критик В.В. Стасов също високо прави оценка картината и предлага на младия художник да покаже репродукция от картината на Толстой.

Срещата с Толстой става съдбовна за Рьорих. Обръщайки се към него, писателят споделя: " Случвало ли ви се е да преминавате с лодка през бурна река? Трябва постоянно да се насочвате по-нагоре от мястото, което ви би трябвало, другояче ще ви отнесе. Така и в региона на нравствените условия би трябвало постоянно да се насочваме нагоре – другояче животът ще отнесе всичко. Нека вашият вестоносец да държи кормилото високо – тогава ще доплува! "

Още в първите картини се обрисува самобитният жанр на Рьорих: " неговият изчерпателен метод към композицията, изясненост на линиите и сбитост, непорочност на цвета и благозвучност, велика елементарност на изложение и правота ". Картините на художника са издигнати въз основа на задълбочено познаване на историческия материал, предават чувството за духа на времето и са изпълнени с философско наличие. Те са повече от седем хиляди на брой и са пръснати по целия свят.

През 2013 година платното му, озаглавено " Мъките на Богородица " беше продадено за 7 881 250 паунда на търг в Лондон, проведен от аукционна къща " Бонъмс ".

Николай Рьорих е измежду малцината мислители на ХХ век, които надълбоко схващат същинското значение на Културата, нейната определяща роля в развиването на човечеството. " Културата се основава върху Красотата и Знанието "  – отбелязва той. И повтаря известната фраза на Достоевски с дребна корекция: " Осъзнаването на Красотата ще избави света ".

 (Nicholas Roerich, 1916)

Най-важното е да се унищожат бацилите на низките мисли, които са по-заразни от всички заболявания. Трябва да се грижим не толкоз за произнесените думи, а за мислите. Докато се произнася една дума, се раждат 10 мисли.

Болестите на духа са по този начин заразни, както и на тялото – може да се потвърди от научна позиция. Удари по масата и предметите върху нея ще подскочат - още повече, че от духовния удар нервите се разтрисат.

Не ръката, а мисълта и твори, и убива.

Протегнете ръка над бездната. Няма боязън над бездната тъй като за духа са по-страшни стаята и килимчето.

Най-ужасните бедствия в историята на човечеството са се случили от неумение да се мисли.

Злото е грубата форма на незнанието.

Всяка неучтивост потресва освен със своята свирепост, само че и повърхностност.

Трябва да го почувстваш със сърцето – това значи би трябвало да го изпълниш съгласно земния проект.

Пътища доста, само че сърцето знае най-краткия.

Грамотният с букви може да работи единствено върху повърхността на земята. Грамотният духом може да работи отвън всички граници.

Не закъснявайте, в случай че желаете да ви почитат. Не лъжете в мислите си, в случай че си търсите другари.

Като развива съзнанието си, като уголемява хоризонта на мисълта си човек неизбежно изпитва самотност. За всеки просветен и културен човек, издигнал се над общото равнище, става все по-трудно и по-трудно да се приспособява към човешкото мислене.

Ключът към всички достижения е в пламенното сърце. В пламенното сърце няма място за мъртвилото на самотата, тъй като я гълтам разширеното схващане, което неуморно оттласква рамките на своите ограничавания.

Последната война сред хората ще е за истината. Тази война ще се води във всеки един човек. Война със личното незнание, експанзия, нервност. И единствено цялостната психическа смяна на всеки обособен човек може да постави началото на мирния живот за всички хора.

Истината не ръждясва.

 And We See, from the " Sancta " Series

 Signs of Christ, 1924

 The Messenger

 And We are Opening the Gates, from the " Sancta " Series

 Monastery, 1932 

 Madonna Laboris, 1933 

 Mother of the World, 1924


St. Sergius the Buildert, 1925

 And We are Trying, from the " Sancta " Series

 Monhegan, Maine

 Zvenigorod, 1933

 Guests from Overseas, 1901

Снимка: en.wikipedia.org
Картини: en.wikipedia.org, pinterest.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР